Beeldverhalen LisseTijdReis

Beeldverhalen LisseTijdReis


Honderd jaar Hobaho

1. De locatie

In 1921 begon de bloembollenveiling in hotel De Witte Zwaan, maar al snel bleek daar te weinig ruimte. Hemelsbreed op een steenworp afstand werd een jaar later in een weiland aan de Haven in een oude vliegtuighangar de echte start gemaakt. Water speelde aanvankelijk een belangrijke rol in het transport, later werden de bollen door vrachtauto’s aan- en afgevoerd. Het hallencomplex breidde zich gestaag uit. Het dorp zelf ook en daardoor kwam de Hobaho in het centrum te liggen. Toen de bollen voor de aan- en verkoop niet meer fysiek aanwezig hoefden te zijn verloren de hallen hun betekenis. Na een tussenstop aan de overkant (Grachtweg) is het bedrijf nu gevestigd aan de Professor Van Slogterenweg. Op de locatie in het centrum zijn nu woningen gebouwd.

Aanvoer van bloembollen in 1928. Via een zijkanaal van de Haven liep het water tot in de hal van de Hobaho.

2. Het bedrijf

Het Hollands Bloembollenhuis is in 1921 opgericht als aanvulling op de bemiddeling bij aan- en verkoop van bloembollen door inkopers. Door “de klok” ontstond transparantie in de prijsvorming. Voor de veiling was veel ruimte nodig, want de bollen moesten ter plekke bekeken kunnen worden. Daarnaast bleven de traditionele bemiddeling en de “groene veiling” (veiling op het land waar de bollen in bloei stonden) ook bestaan. In de loop van de tijd moest het bedrijf natuurlijk meegroeien met de wensen van de klanten. Toen er meer behoefte ontstond aan directere vormen van bemiddeling boette het belang van de veilingklok in. In 2003 verdween deze helemaal. Maar ook andere ontwikkelingen dwongen tot aanpassing, zoals de introductie van de computer en de grote mogelijkheden van het internet.

Veilingmeester Ad van Zelst leidt in 1975 een groene veiling van de Hobaho op het land van Huug van der Vlugt achter de Engelenkerk.

3. De mensen

Het draait uiteindelijk altijd om mensen. Het begon met drie: Lau Homan, Hein Bader en Daan Hogewoning. Zij waren de oprichters en naamgevers van de Hobaho. In de loop van de honderd jaar is een groot aantal anderen betrokken geweest bij het bedrijf. Het aantal werknemers loopt in de honderden, het aantal klanten en andere zakelijke partners moet in de vele duizenden lopen. Slechts een beperkt deel staat op de foto. Hieronder een kleine bloemlezing.

De directie van de Hobaho in 1975. Zittend van links naar rechts Cees Plug, Daan Hogewoning, Joop Zwetsloot en Ruud Hogewoning. Staand: Franz Hogewoning, Willem Koerten en Jan Willem Plug.

Meer foto's:

4. Het maatschappelijk gebruik

De hallen van de Hobaho aan de Haven hebben lange tijd onderdak geboden aan allerlei maatschappelijke activiteiten. De hallen waren niet het hele jaar voluit in gebruik en dat gaf de gelegenheid voor beurzen, festivals, sport- en spel, harddraverijfestiviteiten en nog veel meer.

Tijdens de mobilisatie in 1939 is de Sint Josephschool nodig voor militairen. De jongens krijgen hier les in de veilingzaal van de Hobaho. Links achter juffrouw Annie van der Elst.